15 marraskuun 2024
Etusivu » Yrityksen nettovarallisuus

Yrityksen nettovarallisuus

Kiinnostaako sinua tietää, mitä yrityksen nettovarallisuus tarkoittaa ja miten kyseinen luku ylipäätään lasketaan? Siinä tapauksessa olet oikeassa paikassa! Tällä sivulla käymme tarkemmin läpi kyseistä aihetta ja annamme simppeleitä esimerkkejä kokonaisuuden hahmottamiseksi. Jatka siis lukemista, jos aihe kiinnostaa!

Mitä tarkoittaa yrityksen nettovarallisuus?

Yrityksen nettovarallisuus toimii samalla periaatteella kuin yksityishenkilön nettovarallisuus. Se tarkoittaa sitä summaa, joka yhtiöllä jää jäljelle, kun sen liiketoiminnan varoista vähennetään velat (= elinkeinotoiminnan varat). Kyseinen lukema lasketaan aina aiempana vuonna päätökseen tulleen tilikauden tilinpäätöstietojen pohjalta.

Tässä esimerkkejä yrityksen varoista:

  • Käyttöomaisuus: Kiinteistöt, kalusto ja koneet
  • Rahoitusomaisuus: Menojen rahoittamiseen suunnattu omaisuus (esim. käteinen)
  • Vaihto-omaisuus: Tavara tai materiaali, joka on tarkoitus myydä eteenpäin (esim. kauppatavara)
  • Sijoitusomaisuus: Arvopaperit ja kiinteistöt (tässä muodossa koskee raha-, eläke- ja vakuutuslaitosten varojen sijoituskohteita, muilla yrityksillä nämä lasketaan eri omaisuusluokkiin)
  • Muu omaisuus: Kaikki muu omaisuus, jolla on jonkinlaista varallisuusarvoa

Tässä puolestaan esimerkkejä yrityksen veloista:

  • Pankkilaina
  • Yrityslaina
  • Pääomalaina
  • Korvaus- ja vakuutusmaksuvastuut
  • Joukkovelkakirjalaina
  • Luottotili
  • Ostovelat

Velkoihin ei lasketa mukaan henkilökohtaisia velkoja (esim. asuntolaina), vaikka olisit yksityisyrittäjä.

Yrityksen nettovarallisuus: Laskeminen & vaikutukset eri yhtiömuodoissa

Yrityksen nettovarallisuus ei ole kaikilla yhtiöillä sama, vaan varallisuuden laskukaavassa on muutamia yrityskohtaisia eroja. Sekään ei ole itsestäänselvää, mitkä asiat lasketaan ja ei lasketa mukaan yrityksen varoihin.

Seuraavaksi avaamme sinulle eri yhtiömuotoja nettovarallisuuden näkökulmasta.

✅ Fakta! Suurimmassa osassa tapauksia yrityksen nettovarallisuus tarkoittaa samaa lukua kuin taseessa näkyvä yrityksen pääoma. Poikkeuksena toimivat tilanteet, joissa yritys omistaa esimerkiksi verotusarvoltaan tasearvoa korkeampia käyttöomaisuusosakkeita (esim. tytäryhtiön osakkeet) tai kiinteistöjä.

Yrityksen nettovarallisuus – osakeyhtiö

Osakeyhtiön tapauksessa nettovarallisuus lasketaan vähentämällä varoista mahdolliset velat. Esimerkiksi sijoituksista, saamisista, käteisestä, aineellisista hyödyistä sekä vaihto-omaisuudesta vähennetään siis vieraan pääoman erät.

Osakeyhtiön tapauksessa tämä lukema vaikuttaa siihen, kuinka paljon voittoja pystytään jakamaan ulos huojennettuina eli matalamman veroprosentin osinkoina. Yhtiö voi jakaa yhteensä 8 % matemaattisesta arvosta* kevyemmin, ja tällöin yksityishenkilön osingoista verotetaan ainoastaan 25 %:n edestä pääomatuloja (loput 75 % verovapaata tuloa).

*Matemaattinen arvo saadaan jakamalla nettovarallisuus ulkona olevilla osakkeilla (määrä).

Toiminimen nettovarallisuus

Yksityisen elinkeinoharjoittajan eli toiminimen tapauksessa nettovarallisuus lasketaan näin: varat – velat + 30 % palkoista* edellisen 12 kuukauden ajalta.

Toiminimien kohdalla nettovarallisuuteen lukeutuvat ainoastaan elinkeinotoiminnan varat. Esimerkiksi asuntosi tai autosi voidaan laskea mukaan vain, jos ne ovat yritystoimintaan liittyvässä käytössä yli 50 % ajasta. Auton kohdalla asian voi todistaa vaikkapa ajopäiväkirjalla.

Sen sijaan pankkitiliä ei lasketa mukaan nettovarallisuuteen. Miksei? Koska perinteinen pankkitili kerryttää lähdeverona verotettavaa korkoa.

Toiminimiyrittäjän tapauksessa nettovarallisuus määrittää, mikä osa yritystulosta verotetaan ansiotulon ja mikä pääomatulon mukaan. Pääomatulo-osuudeksi voidaan määrittää maksimissaan 20 %:a aiemman vuoden nettovarallisuudesta.

Esimerkki: Tulos 30 000 euroa ja nettovarallisuus 7 000 euroa. Pääomatulona voidaan verottaa 1 400 euroa (0,2 x 7 000 €) ja loput 28 600 menevät ansiotuloveron piiriin.

*Muista, että toiminimiyrittäjänä et maksa itsellesi (tai puolisollesi) palkkaa, vaan rahojen nostaminen tapahtuu yksityisottoina.

Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön nettovarallisuus

Avoimessa yhtiössä sekä kommandiittiyhtiössä nettovarallisuus lasketaan samalla kaavalla kuin toiminimiyrittäjillä: varat – velat + 30 % maksetuista palkoista.

Näissäkin tapauksissa nettovarallisuudessa huomioidaan ainoastaan elinkeinotoiminnan varat*. Varsinainen yritystulo jaetaan verotettavaksi nettovarallisuuslaskelman mukaan, ja kunkin yhtiömiehen osuus tuosta varallisuudesta riippuu siitä, miten asiasta on sovittu.

Pääsääntöisesti pääomatulona verotetaan 20 %:a yhtiömiehen nettovarallisuudesta ja loput menevät ansiotulona.

*Mikäli elinkeinotoiminnan varoihin lukeutuu asunto, jossa yhtiömies on asunut, voidaan asunnon arvo vähentää nettovarallisuusosuudesta.

Tässä yrityksen nettovarallisuus kaikessa lyhykäisyydessään!